Publicat de: x3m | 20/10/2010

Ce nu trebuie să spui despre tine pe Facebook

Milioane de utilizatori îşi pun pe Facebook sau pe alte reţele sociale fotografiile de la aniversări, planurile de vacanţă, videoclipurile sau artiştii preferaţi. Unele dintre informaţiile postate le pot face însă rău, avertizează specialiştii

Nu vă dezvăluiţi planurile de vacanţă. Dacă hoţii ştiu unde şi câtă vreme veţi sta plecat, vă pot jefui fără teamă că i-aţi putea surprinde.

Postaţi poze din vacanţă la întoarcere, dar nu spuneţi dinainte cât veţi lipsi de acasă, este sfatul dat de CBSMoneyWatch.com. În SUA şi Marea Britanie au fost raportate deja o serie de cazuri în care spărgătorii şi-au ales victimele de pe reţelele sociale. În New Hampshire, SUA, trei hoţi au spart peste 18 locuinţe după ce s-au uitat pe Facebook şi au văzut că proprietarii anunţaseră că nu sunt acasă.

Nu faceţi publice data şi locul naşterii. Este în regulă dacă postaţi pe Facebook sau Twitter ziua şi luna în care aţi venit pe lume, dar este recomandat să nu treceţi acolo şi anul sau locul naşterii. Pe baza acestor date, persoane rău intenţionate vă pot ghici codul numeric personal, care are în componenţă data naşterii şi un cod asociat oraşului din care proveniţi, CNP-ul fiind una dintre „cheile” din viaţa dumneavoastră financiară.

Nu daţi indicii despre parolele dumneavoastră. Atât băncile, cât şi mai toate site-urile pe care vă faceţi conturi vă cer să vă alegeţi o întrebare de siguranţă, la care numai dumneavoastră ştiţi răspunsul, cum ar fi numele de fată al mamei, primul animal de casă pe care l-aţi avut în copilărie sau care este melodia dumneavoastră preferată. Dacă aceste detalii se regăsesc pe reţelele sociale, teoretic oricine ar putea să le folosească pentru a avea acces la contul dvs. bancar.

Nu vă daţi adresa exactă, este un sfat care nu mai are nevoie de niciun fel de comentarii. În SUA însă nu toţi utilizatorii reţelelor sociale îl aplică. Un studiu realizat de Institutul Ponemon a arătat că cei care au conturi pe Twitter sau Facebook prezintă un risc mai crescut de a le cădea victime hoţilor. 40 la sută dintre ei îşi postau adresele de acasă pe site-uri, 65 la sută nu aveau niciun fel de setări care să le interzică străinilor accesul la datele lor personale, iar 60 la sută au spus că nu sunt siguri că şi-au cunoscut în carne şi oase toţi prietenii de pe net.

Nu scrieţi numele copiilor sub poze. Vă puteţi pune copiii în pericol dacă postaţi fotografii cu ei şi le puneţi şi numele sub poze. Dacă altcineva face acest lucru, cereţi-i să şteargă numele celui mic, scrie ConsumerReports.org.

Nu faceţi mărturisiri. Abţineţi-vă să spuneţi pe reţelele sociale că vă urâţi şeful, că nu vă place jobul, că aţi chiulit de la serviciu, nu aţi fost bolnav. Sunt deja de notorietate cazurile de angajaţi concediaţi după ce şefii le-au citit postările pe net. Nu de mult, o angajată a CNN a fost concediată după ce a lăudat pe Twitter un lider Hezbollah, dar au fost daţi afară şi oameni care aveau slujbe mai mărunte. Recent, un angajat de la dispeceratul de urgenţă din Wisconsin a trebuit să renunţe la slujbă după ce a scris pe o reţea socială că se droghează.

Sursa: apropo.ro

Anunțuri

Responses

  1. 100% de acord


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: